Reportage

Ombouw schuur tot praktijkruimte

door de architect Boudewijn Rosman van 1:1 architecten is een leuk ontwerp gemaakt om de schuur bij het huis van Bas van der Toght om te toveren in een mooie praktijkruimte. De wachtkamer met veel glas die aan de voorkant komt zullen wij gaan maken

nadat het bestaande gebouw nauwkeurig is opgemeten worden door ons de werktekeningen gemaakt, zodat de smid "maatwerk" kan gaan maken

Een ijle staalkonstruktie doet het feitelijke draagwerk, maar wachtruimte krijgt buitenom een houten skelet , dat de stevigheid moet suggereren. Nadat alles nauwkeurig in het werk is opgemeten moeten goede detailtekeningen gemaakt worden. De staalkonstruktie moet straks meteen  passen! 

 

Door de smid wordt de draagkonstruktie nauwkeurig gemaakt. Nadat het hele spul naar de verzinkerij is geweest wordt het geplatst. Het past helemaal perfect!

Op de staalconstructie worden de glazen ruiten gelegd. De aansluiting van de twee ruiten is een verhaal appart. Bij de bovenste ruit moest de buitenste glasplaat iets verder doorlopen om een mooie aansluiting te krijgen. De overgebleven naad wordt dan met siliconen afgekit omdat dit goed tegen UV bestand is.

Aan de buitenkant zijn de cederhouten balken aangebracht. Het exo-skelet. Voor de nietwetende toeschouwer is het net of het hout ook de draagconstructie is

In de wachtruimte zitten behoorlijk veel boeiende details. Allemaal om te zorgen dat er zo min mogelijk koudebruggen zijn (dat geeft lastige condensproblemen) en natuurlijk om het regenwater buiten te houden. Maar bovenal ook om de uitstraling  die de architect voor ogen heeft, zo goed mogelijk uit de verf te laten komen

Omdat het allemaal maatwerk is (door mensenhanden, niet door robots), leek het mij het beste om pas het glas voor de voorgevel te bestellen als dat ook in het werk opgemeten kon worden.

de glazen deur, de glazen punt en de grote ruit kunnen daardoor pas na de vacantie geleverd worden

Ondertussen worden van zwarte en witte grintsteentjes het Yin en Yang symbool in de vloer gemozaiekt. Grappig detail, het loopt van buiten naar binnen!